top of page

Door Indebuurt Den Bosch - Al vier generaties en 85 jaar lang in Den Bosch: het vanille-ijs van De I


Artikel van Indebuurt Den Bosch - Klik hier

De IJsvogel is al 85 jaar een begrip in Den Bosch en inmiddels staat de vierde generatie in de ijszaak. Wij liepen binnen om wat meer info te krijgen over de historie van De IJsvogel. Waar deze zaak voornamelijk om bekend staat? Het súperlekkere vanille-ijs natuurlijk!

We spraken Fleur van den Heuvel, zij is de vriendin van Steef Lefel. Steef is de vierde generatie die in de zaak staat, samen met zijn vader Ton Lefel en moeder Marian Lefel-de Krom. Fleur vertelt ons alles over de geschiedenis van deze prachtige zaak.

IJs van Vogel

Fleur zegt: ”Opa Vogel, de overgrootvader van Steef, is ooit begonnen met één ijswagentje in de Korte Putstraat nummer drie. Vanuit daar werd geen ijs verkocht, maar de wagentjes werden er gestald en het ijs werd er gekookt. In de Korte Putstraat zijn ze destijds begonnen met de verkoop van meerdere wagentjes. Die reden de hele stad door onder de naam ‘IJs van Vogel’, later is daar De IJsvogel van gemaakt.” In de zaak hangt de allereerste ijskar van de familie Vogel en op onderstaande foto zie je hoe de wagentjes door de stad reden:

(tekst loopt door onder de foto)

Overal in Den Bosch

Fleur: ”De IJsvogel heeft ook op de Markt gezeten, waar vroeger de Free Record Shop zat en nu Van Haren – daar hebben ze meer dan vijftig jaar gezeten. Verder was er nog een vestiging op het Minderbroederspleintje, waar nu M’EAT zit en daar kon je naast ijs ook friet krijgen. Die zaak was van dezelfde familie, maar van een oom en tante. De vestiging op de Markt is gesloten toen de opa van Steef overleed, zijn oma wilde er toen graag mee stoppen – het was teveel. Twee jaar later begon het toch weer te kriebelen en hebben ze de huidige IJsvogel in de Kerkstraat geopend. Daar zitten we nu 22 jaar in en deze zaak is vorig jaar maart opnieuw geopend nadat we drie maanden alles hebben verbouwd. Vanaf dat punt zijn we ook lunch gaan serveren!”

Al 85 jaar IJsvogel

De IJsvogel is groot geworden met vanille-ijs en daarmee bestaan ze dit jaar (2018) maar liefst 85 jaar. Het ijs wordt op exact dezelfde manier gemaakt als vroeger en dat is iets waar de familie ontzettend trots op is. Wel is er een hoop veranderd in al die jaren: het pand is vernieuwd, er wordt lunch geserveerd en Fleur bakt tegenwoordig de taarten: ”We werken hier met veel lokale producten voor de lunch. Ook ben ik gestart met het bakken van taarten en dat vind ik onwijs leuk. Mijn worteltjes-cheescake heb ik inmiddels drie keer gemaakt en deze viel goed in de smaak bij de Bosschenaren, dus die zul je regelmatig voorbij zien komen als je de IJsvogel instapt!”

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page